”Fredi, Pekka ja Harri kovassa seurassa”

Kuvat: Jazzrytmit, DSC;n kotisivu

02.01.2019 17:59


Harri Aavaharju (tpt), Pekka Iiramo (cl) ja Fredi Andersson (cl) DSC:n solisteina

– Saimme vuoden 1994 Classic Jazz festivaaliin hollantilaisen Dutch Swing College Bandin. Festivaalin pääkonsertti pidettiin Savoy-teatterissa ja jatkoja jammailtiin Storyvillessä. Bandin leader Bob Kaper totesi, ettei ”heillä ole tapana soittaa jameissa”. Onnistuimme kuitenkin maanittelemaan bändin lavalle ja samalla pääsimme itsekin kokeilemaan mestareiden vauhtia, muistelee Harri Aavaharju DSC:n 25-vuoden takaista Helsingin keikkaa.

Jazzrytmien paperiversio otti silloin vielä ensi askeleitaan ja Harri Aavaharjun toimittama, Mikko Virron taittama Classic Jazz News täydensi osaltaan pääkaupunkiseudun jazzviestintää. – Teimme Classic Jazz ry:n tiimin kanssa lehtistä huhtikuusta 1993 aina huhtikuulle 1995 saakka yhteensä noin 20 numeroa. Sitä jaettiin mm. Storyvillen asiakkaille.

Katja Toivola kirjoitti DSC:n vierailusta mainion raportin Classic Jazz Newsiin joulukuussa 2014:

” The Dutch Swing College Band Helsingissä ”. Hollannin traditionaalisen jazzin korkea taso lienee tullut kaikille DSC:tä kuulleille selväksi.

Teknisesti loistavien esiintymisten ainoana varjopuolena voidaan mainita tietty yllätyksettömyys ja riskittömyys. Ohjelmisto on poimittu klassisen jazzin eri aikakausilta, mutta sovitukset aikaansaivat sen, että kaikilla kappaleilla oli ominainen DSC-saundi.

Katja Toivola

Erityistä huomiota kiinnitti tasapainoinen saundi. Muusikot kuuntelivat tosiaan ja komppi soitti niin hiljaa, että muusikoille jäi mahdollisuus nyanssien käyttöön. Kukaan ei pyrkinyt soittamaan toisen yli, riffit tukivat, mutta eivät peittäneet soolovuorossa olevaa.

Kun Peter Schilperoort, pitkäaikainen johtaja ja viimeinen alkuperäisjäsen kuoli 1990, monet epäilivät, ettei DSC:llä ole tulevaisuutta. Epäilykset ovat osoittautuneet turhiksi; bändin nuorimmat jäsenet ovat tällä hetkellä valovoimaisimpia.

Pasunisti Bert Boeren häikäisee paitsi loistavalla tekniikallaan myös tyylitajullaan. Hänen soittonsa ei ole kovinkaan traditionaalista, mutta mielenkiintoista ja svengaavaa.

Dutch Swing College Band 2019, ”Still Going Strong”

Rumpali Bobby Dekker ansaitsee erityistä kiitosta hiljaisesta ja täsmällisestä soitosta. Hänen teknisesti hyvä rumputyöskentelynsä vei bändiä eteenpäin. Pitemmätkin rumpusoolot olivat mielenkiintoisia eikä vain kalustoesittelyjä.

DSC:n soittamista oli ilo katsella ja kuunnella jo senkin takia, että muusikot todella nauttivat. He kannustivat tosiaan niin sanoin kuin soitollaan. DSC:n hyvä balanssi johtuu varmasti suurelta osin siitä, että bändin jäsenet kunnioittavat ja arvostavat toistensa soittoa ja osoittavat sen myös lavalla.

Kaiken kaikkiaan Dutch Swing College Bandin vierailu oli erittäin miellyttävä. Joitakin saattoi musiikin steriiliys häiritä, mutta bändin nykyisen johtajan Bob Kaperin mielestä ”whiteys just can´t do it so it¨s not even worth to try”. Tiedä häntä.

Takaisin
Translate »