Jyväskylä Big Band etsii uutta

Kuvat: Harri Aavaharju

30.11.2021 20:04


Jyväskylä Big Band

Musiikin ja kuvataiteen yhdistäminen on aina hauska ajatus. Livebändi ja taustalle heijastettavat kuvat, maalaukset tai videoteokset keskustelevat, avaten säveltäjän ja esittäjien ajatusmaailmaa yleisölle. Tästä oli kyse myös ensi vuonna 50 vuotta täyttävän Jyväskylä Big Bandin Ensikäsityksiä 18 -konsertissa ensimmäisenä adventtisunnuntaina.

Konsertti on nähtävissä TÄSSÄ

Seitsemän säveltäjän kahdeksan teosta on jatkumoa Jyväskylä Big Bandin työlle suomalaisen uuden musiikin edistäjänä. JBB on tehnyt yhteistyötä suomalaisten säveltäjien kanssa vuodesta 1998 alkaen. Konsertin juonsi ja säveltäjiä haastatteli kapellimestari Ilkka Mäkitalo, joka on toiminut orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 1995 alkaen.

Vuoden 2021 kantaesityskonsertin teemana oli keskisuomalaisen kuvataiteen ja säveltaiteen vuoropuhelu. Kantaesityksiä olivat säveltäneet Aaro Laitinen, Antti Kleemola, Kalle Keränen, Henriika Steidel, Heikki Sillanpää ja Laura Helander. Yhteistyö oli toteutettu Jyväskylän Taiteilijaseura ry:n taiteilijoiden kanssa ja Gradian mediatiimi vastasi konsertin visuaalisen ilmeen viimeistelystä ja teknisestä toteutuksesta. Striimien tasokkaaseen tuotantoon onkin jatkossa panostettava ja media-alan ammattikorkeakoulut ovat siihen oivallinen yhteistyökumppani.

Säveltäjät kukin vuorollaan avasivat teoksiaan ja kiittelivät mahdollisuudesta kirjoittaa big bandille. Uudet tilausteokset saattavat olla joskus ns. metritavaraa, mutta parhaimmillaan niistä voi tulla kelpo konserttiohjemistoa. Kokonaisuus piti sisällään materiaalia laidasta laitaan ja kappaleissa riitti haastetta ja soitettavaa. Jyväskylä Big Band selvisi kiperimmistäkin paikoista suvereenisti.

Solisteina kunnostautuivat Pilvi Kokkonen ja Antti Kuusela trumpettisektiosta, Aki Vänskä altto- ja Antti Kettunen tenorifonilla ja kompista pianisti Aaro Laitinen säveltäjänä ja solistina. Konsertin aikana tuli selväksi, että Jyväskylästä löytyy taitoa niin pultti- kuin soolosoittamiseen. Rumpali Markus Snellmanin yhteistyö viime hetkellä lyömäsoittimiin apuun hälytetyn Vili Kallosen kanssa toimi hienosti.

Jyväskylä Big Band tekee loistotyötä nostamalla esiin uusia teoksia ja tekijöitä.

 

Takaisin
Translate »