Kansainvälistä improa Balderin salissa

Kuvat: Matti Laipio

15.11.2021 16:30


Kuusi Balderin salissa soittaneesta seitsemästä muusikosta

Kuluneen syyskauden aikana Helsinki Jazz on ansiokkaasti järjestänyt lukuisia jaZZanti-konsertteja, jotka ovat tarjonneet työtilaisuuksia monille kokoonpanoille. Konserttisarjaan liittyi myös viime viikonvaihteen vapaan improvisoinnin kaksipäiväinen tapahtuma, johon kansainvälisyyttä toi neljä ruotsalaista muusikkoa.

 Tapahtuman ideana oli rakentaa mukana olleista muusikoista erilaisia yhdistelmiä. Toisena päivänä sunnuntaina kuultiin kuutta kombinaatiota, joista konsertin päättäneessä jaksossa soittivat kaikki mukana olleet soittajat.

Seitsemäs oli Aino Juutilainen

Balderin salissa pidetyssä tapahtumassa oli määrä olla mukana myös neljä suomalaista muusikkoa, mutta valitettavasti harmonikkataiteilija Veli Kujala joutui sairastumisen takia jäämään pois. Näin suomalaisia olivat paikalla trumpetisti Verneri Pohjola, sellisti Aino Juutilainen ja rumpali Mika Kallio.

 Tapahtumaan muusikot kutsunut Helsinki Jazzin puuhamies Sakari Puhakka oli tehnyt hyvää työtä valinnoissaan. Ruotsalaiset vieraat pianisti Sten Sandell, pasunisti Mats Åleklint, tenoristi Lise Rylander Löve ja basisti Torbjörn Zetterberg osoittautuivat näet tämän genren varsin hyviksi osaajiksi.

 Sunnuntaina heistä erottautui ehkä parhaiten Mats Åleklint, joka torvestaan sai monenlaisia ääniä käyttäen taitavasti erilaisia sordiinoja. Kiivaimmillaan meno oli Äleklintin ja Lise Rylanderin vuoropuhelussa, jota Mika Kallio kekseliäästi tuki. Idearikkaaksi osoittautui myös Aino Juutilainen, joka taitavasti avarsi soittimensa käyttöä muuhunkin kuin jousisoittoon ja pizzicatoon.

Lisää jaZZanteja loppuvuonna

 Syksyllä on vielä kolme jaZZanti-konserttia. tarjolla. Torstaina 18. marraskuuta on Helsingin Laulumiehissä kuultavissa Hot Heros ja Iro Haarla, jotka esittävät viime vuonna ilmestyneen Vodjanoi-levynsä ohjelmistoa.

 Maanantaina 22. marraskuuta Helsinki Jazz on mukana järjestämässä Hietsu Is Happening-konserttia Hietsun paviljongissa, jossa esiintyy Mikko Innanen Autonomus-yhtye ja jousikvartetti Halo Strings.

Seuraavana päivänä eli tiistaina 23. marraskuuta on vuorossa pianisti  Seppo Kantosen harvoin kuultu Klang, jossa soittavat basisti Uffe Krokfors ja rumpali Markku Ounaskari. Paikka on Laulumiehet.

Joulukuun  jaZZanti-konsertti on 7. joulukuuta Laulumiehissä. Tuolloin on tarjolla laulaja-säveltäjä Selma Savolaisen säveltämä, sanoittama ja sovittama kokonaisuus Horror vacui. Sen toteuttajina ovat Tomi Nikku, trumpetti, flyygelitorvi, Max Zenger, klarinetit, Selma Savolainen, laulu, Toomas Keski-Säntti, piano, Eero Tikkanen, kontrabasso ja Okko Saastamoinen rummut.  

Helsinki Jazz on myös mukana joulukuun 8. päivän  Hietsu is Happening-tapahtumassa, jossa ulkomaisina vieraina ovat trumpetisti Peter Evans ja laulajatar Sofia Jernberg. Konsertissa kuullaan myös kaksi kotimaista kantaesitystä, Mikko Innasen ja Antti Lötjösen improvisointia sekä illan kaikkie esiintyjien Hietsu Impro-Orkesteria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »