Rajalasta kunniajäsen – Aavaharjusta päätoimittaja – Laipio puheenjohtajaksi

Kuvat: JR mediakirjasto

12.05.2022 16:00


Osku Rajala (vas.), Harri Aavaharju ja Matti Laipio

Suomen PerinneJazz ry kutsui  12.5. Helsingissä Café Caruselissa  pidetyssä 10-vuotisjuhlakokouksessaan  yhdistyksen kunniajäseneksi numero 8 Osku Rajalan. Jazzrytmien päätoimittajaksi on kutsuttu Harri Aavaharju  ja toimituskunnan puheenjohtajaksi  toimittaja Matti Laipio. Lehden julkaisuoikeudet ovat siirtyneet Jazzaimaa ry:ltä Suomen PerinneJazz ry:lle.

Jazzmedian legenda
Osku Rajala (s. 1948) on perustelujen mukaan ”edistänyt ja tukenut huomattavasti yhdistyksen toimintaa. Jazzrytmit on ollut yhdistyksen tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ja uutisoinut aktiivisesti SPJ:n tärkeimmistä tapahtumista ja toiminnasta.”

Rajala on Jazzrytmien perustaja ja ensimmäinen päätoimittaja (1994-2021). Hän siirtyi vuoden vaihteessa lehden toimituskuntaan ja asiantuntijaksi. Rajala on tuottanut Jazzrytmien lisäksi satoja jazzkonsertteja ja kymmeniä -festivaaleja. Hänelle on ollut kysyntää myös erilaisten jazzkilpailujen tuomaritehtäviin niin koti- kuin ulkomaillakin.

Merkittävimpiä saavutuksia on hänen 14 kertaa järjestämänsä kansainvälinen Lady Summertime -jazzlaulukilpailu. Rajala on toiminut aktiivisesti myös alan yhdistystoiminnassa muun muassa Suomen Jazzliiton varapuheenjohtajana sekä Jazzaimaa ry:n puheenjohtajana.

Suomen PerinneJazz ry:n kunniajäsenet: Nro 1, Erik Lindström (1922–2015), Nro 2, Ossi Runne (1927–2020), Nro 3, Helena Siltala (s. 1930), Nro 4, Pentti Lasanen (1936-2021). Nro 5, Raimo Hertto (s.1938), Nro 6, Jukka Haavisto (s.1930), Nro 7, Seppo Hovi (s.1946), Nro 8 Osmo ”Osku” Rajala (s. 1948). Kunniapuheenjohtaja Nro 1: Jaakko Rinne (s. 1942).

Jazzaava insinööri
Harri Aavaharjulla (s. 1954) on takanaan pitkä ura jazzin parissa monessa roolissa. Hän on Classic Jazz ry:n perustaja ja toimitti yhdistyksen lehteä 1990-luvun alussa muutaman vuoden. Ravintoloitsija Jorma Railonkoski kutsui Aavaharjun ensimmäiseksi Happy Jazz Club Storyvillen ohjelmapäälliköksi.

Työhön sisältyi myös Railonkosken ravintoloiden tiedotuslehden päätoimittajuus 1995–2004. Tällä hetkellä hän myös Suomen Trumpettikillan jäsenlehden Kilta-Sanomien päätoimittaja.

Aavaharjulla on toiminut myös yli 50 vuotta aktiivimuusikkona ja orkesterinjohtajana. Siihen on kuulunut useita omia kokoonpanoja sekä kymmenen vuoden kausi legendaarisen Old Time Jazz Bandin trumpetistina. Hän jäi eläkkeelle 2.5. Vantaan kaupungin vastaavan lvi-tarkastusinsinöörin virasta.

Jazzin elävä tietosanakirja
Matti Laipio (s. 1944 ) on talous- ja musiikkitoimittaja, levytuottaja ja tietokirjailija, jonka erikoisalana on jazz,  ja muu rytmimusiikki. Hän on kir­joit­ta­nut musii­kis­ta eri leh­tiin, laatinut rytmimusiikkiaiheisia tietokirjoja ja toi­mi­nut musiik­kia­lan jär­jes­töis­sä.

Suomen Jazzliitto palkitsi Laipion vuonna 2020 elämäntyöstä Andania-palkinnolla. Perusteluissa todettiin hänen tehneen jazzmusiikin eri vivahteita tunnetuksi varsinkin toimittajana ja kirjoittajana.

Laipiolla on ollut myös merkittävä ura Jazzliiton puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä 1970- ja 1990-luvuilla. Vanhemmat jazzharrastajat muistavat Laipion yhtenä ”jazzin äänistä” Ylen radio-ohjelmissa. Laipio on aikanaan voittanut myös EBU:n jazztietokilpailuja.

 

Takaisin
Translate »