Suuren jazzjuhlan tuntua Savoyssa

Kuvat: Matti Korhonen, Martti Koljonen

23.09.2018 13:18


Seppo Hovi

Suomen PerinneJazz ry sai lauantaina 22.9. jälleen lisää meriittiä ”CV:nsä” Savoy-teatterissa Helsingissä. Tällä kertaa vuorossa oli suosittujen primekonserttien sarjassa teema; ”Lauantain toivotut – Haikeasti svengaten”. Seppo Hovi ja Uusi Radion Rytmi-Pojat orkesteri järjestivät hienon musiikkielämyksen perinnejazzin ja swingin ystäville.

Tämän syksyn sarjaan kuuluneet kaksi edellistä konserttia oli esitetty jo hyvällä menestyksellä ”kenraaliharjoituksina” Turussa (20.9.) ja Tampereella (21.9.). Ehkä tästä syystä sarjan ”Grande Finale” Savoy-teatterissa onnistui täydellisesti. Viime syksynähän juhlittiin ja jazzattiin arvokkaasti samalla konseptilla 100-vuotiaalle Suomelle.

Seniori-ikäisille tulee ”Lauantain toivotuista” mieleen sotavuodet sekä 1940- ja 50-luku. Seppo Hovi osaa herkistellä ja loihtia esiin mestarillisesti tämän ajan tunnelmat. Miliza Korjuksen Warumia, Chopinin As-duuri-poloneesia, Beethovenin Für Eliseä kuunneltiin suurella hartaudella ”telefunkeneista” ja lähdettiin vasta sen jälkeen iltalypsylle. Lauantain toivotut levyt oli sen ajan MUST-ohjelma.

Illan ohjelmisto oli rakennettu esikuvansa mukaisesti. Konsertissa kuultiin niin lauantain toivottujen kuin illan toisen teeman Paavo Einiön ”Haikeasti Svengaten” ohjelman suosituimpia kappaleita. Mukana oli sekä klassisia ikivihreitä että populaarimusiikin helmiä. Hovi, Antti Sarpila, Wade Mikkola ja kumppanit olivat tehneet sovitukset todella huolella ja tyylitajulla.

Seppo Hovi esitteli kappaleet lauantain toivottujen perinteiden mukaan vasta jälkikäteen. Yleisö sai mahdollisuuden tunnistaa soitettua musiikkia. Kuultiin myös hauskoja anekdootteja kappaleiden taustoista: ”Antwerpenin olympialaisissa 1920 orkesteri ei löytänyt Italian kansallislaulun nuotteja. He soittivat ulkomuistista O Sole Mion ja täydestä meni”. Myös YLE sai pienen piikin perinnejazz-myönteisyydestään: ”Radiossa soitetaan dixielandia vähintään kerran vuodessa”.

Sinivalkoisten äänien Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen termeillä Rytmi-Poikien joukkue oli niin tasainen, ettei illan konsertista voi ehkä yksittäisiä suorituksia nostaa esille. Muutama huippukohta kuitenkin säväytti: Thomas Rönnholmin huikea rumpusoolo El Choclo, Antti Sarpilan ja Pekka Toivasen klarinetit, Polkka Ala King sekä Wade Mikkolan hieno bassosoolo, Luostarin puutarhassa. Myös trumpetisti Mikko Pettisen ja pasunisti Jay Kortehiston mainiot vuoropuhelut olivat nautittavaa kuunneltavaa.

Yhdeksi illan kohokohdaksi muodostui pitkän uran tehneen säveltäjä, sovittaja Pentti Lasasen (s. 1936) kiitospuhe ja Misty altosaksofonilla. Lasanen kutsuttiin Suomen PerinneJazz ry:n neljänneksi kunniajäseneksi. Kunniajäsenet numerot 2 ja 3 Ossi Runne ja Helena Siltala kunnioittivat läsnäolollaan tilaisuutta. Kunniajäsen numero 1 on edesmennyt Erik Lindström (1922-2015).

Lauantain toivotut – Haikeasti svengaten 22.9.2018 Savoy-teatteri, Helsinki

Uusi Radion Rytmi-Pojat:
Seppo Hovi, p/acc/tarinat, Mikko Pettinen, trp, Antti Sarpila, cl/sax, Pekka Toivanen, sax/cl, Jay Kortehisto, trb, Juha Lanu, g, Wade Mikkola, b ja Thomas Rönnholm, d.

Uusi Radion Rytmi-Pojat

Ohjelma: 
1. Setti
Hungarian Dance No 5, Summer Day in Clothing Business (Kesäpäivä Kangasalla), O Sole Mio, Swing of Pearls (Nadir´s Romance), Chopin (komppi), Skater´s Swing (Skaters Waltz), In A Monastery Garden (Luostarin Puutarhassa), Warum, Hurriganes Potpuri (Bourbon Stree / Get On), Summertime, Misty ja Stars and Stripes Forever
2. Setti
Something / Can´t Buy Me Love (Beatles Medley), Kirje Sieltä Jostain, Thai Massage (Medition From Thais), Polka Ala King (Klarinettipolkka), Valse Lente, Runaway, Corny Samba (El Choclo), Abba Sikermä (I Do I Do I Do, Winner Taes It All, Hasta Manana), Hungarian Dance No 5 ja encore As Time Goes By

 

Takaisin
Translate »