UMO on palasi juurilleen

Kuvat: Maarit Kytöharju

01.04.2022 18:47


Koko kattaus

Kun konsertin ohjelmisto rakennetaan Muistojen Bulevardin varrelle, ollaan jossain siellä mistä Radion Tanssiorkesteri aloitti toimintansa konsertteja ja kantanauhoja tehden. Suositulla radio-ohjelmalla on kuulijoita niin paljon, että Savoy-teatteri ensi-ilta oli loppuunmyyty ja toiseenkaan iltaan ei montaa paikkaa ole tätä kirjoitettaessa vapaana.

Viihdettä tai jazzia. Onko sillä niin suurta eroa? Hyvää musiikkia kaikki tyynni, silloin kun se soitetaan hyvin. Tässä konsertissa kaikki kuulosti tosi hyvältä, hifi-laatua ula-radiosta!

Tangokupit

UMO:n sektioissa esiintyi muutama uusi tuttavuus. Alttofonistit Kaisa Siirala ja Andy Schofield soittivat hienolla soundilla. Vakiobrassipuolella tuuraajina pulttinsa täyttivät pasunisti Gustav Nyström ja trumpetisti Jukka Tiirikainen.

Ed Partyka piti koneiston hallinnassa ja konsertti eteni kahden laulusolistin vuorovedolla. Ohjelmisto koostui rakastetuista musiikkikappaleista, joita yleisö on tottunut kuuntelemaan.

Kotimaista ja kansainvälistä, leffamusaa, euroviisua, jazzia, ihan vaikka mitä. Jotain ryhtiä valinnoissa kuitenkin pitää olla kertoi ohjelman tuottaja Pasi Hiihtola.

-Muistojen bulevardissa kuullaan viihdemusiikin klassikoiksi muodostuneita kappaleita ja myös harvinaisempia poimintoja menneiltä vuosikymmeniltä. Painopiste on 1930–1970-lukujen musiikissa.

UMO käynnisti konsertin Woody Herman Big Bandin legendaarisella Four Brothersilla, jossa fonisektio sai soolovuoronsa. Olipa reipas veto ja heti perään lähdettiin kuuhun. Vellu Halkosalmen sovitus auttoi Aili Ikosen kuuraketin huikeisiin sfääreihin. Ja sitten alkoi itku ja surkeus kun joki tulvi valtoimenaan.

Kyösti Mäki-Mattilan miehekäs ääni kertoi hiljaa rakkaudesta ja vei yleisön Pekka Puupään maailmaan Olavi Virran jalan jäljissä. Ailin kanssa laulettu Sinua, sinua rakastan oli kaunis duetto, jonka jälkeen Aili tulkitsi Hymnin Rakkaudelle.

Kaksi suomalaista ikivihreää vielä ennen väliaikaa. Mikko Hassisen sovitus Lasse Mårtenssonin Laiskotellen-klassikosta tarjosi Tero Saartin trumpetilla ja Gustav Nyströmin pasuunalla hienoja hetkiä plunger-mutejen kanssa. Kesää muisteltiin Rauno Lehtisen säveltämänä ja Jere Laukkasen sovittamana.

James Bond -teemat ovat ehtaa big band-kamaa. Sampo Kasurinen oli kirjoittanut trumpeteille haastavaa soitettavaa ylärekisterissä.

Kyöstin italian kieli istui fonisektion taustojen päälle hienosti Daniel Hofeckerin sovittamassa Volaressa.

Erik Lindströmin 100-vuotisjuhlan kunniaksi oli hyvä syy kaivaa hänen paksusta sävelkansiostaan esiin tällä kertaa Etkö uskalla mua rakastaa. Hieno alttosoolo.

Mikko Säestää

Ed Partyka on tehnyt upeaa työtä UMO:n kanssa kahden ja puolen vuoden ajan. Nyt koettiin miten suomeksi laulettu jazziskelmä toimi amerikkalaisen big band -muusikon mielenmaisemassa.

Epävireinen samba sai soivan sovituksen Ailin taustalle. Upea Pettisen Mikon flyygelitorvisoolo ja Tommi Rautiaisen rumpusoolo kera täyteläisen orkesteriarrin.

Artturi Rönkä oli tarttunut yleisöäänestyksen voittaneeseen Petula Clarkin hittiin Downton. Aika jännää oli, että Ellingtonin Caravan jäi toiseksi. Modulaatioiden kautta edettiin ja loppuun päästiin.

Yleisö vaati ylimääräistä ja sai haluamansa. Somehing stupid vuodelta 1966 päätti konsertin kera lauluduon. Toisaalta Caravan tähän paikkaan olisi ollut itselleni mieluisampi ratkaisu. Nostalgiaa hyvällä tavalla ja tyylikkäästi esitettynä.

Konsertti on kuunneltavissa TÄSTÄ

Toinen konsertti järjestetään Savoyssa tiistaina 5.4.2022

 

 

Biisilista:

Four Brothers
Säv. Jimmy Giuffre

How High the Moon A
Säv. Morgan Lewis, san. Nancy Hamilton, sov. Vellu Halkosalmi

Cry Me A River A
Säv. & san. Arthur Hamilton, sov. Suzan Veneman

Puhu hiljaa rakkaudesta (Parla più piano) K
Säv. Nino Rota, suom. san. Vexi Salmi, sov. Artturi Rönkä

Sinun silmiesi tähden K
Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa, sov. Sven Nygård

Sinua, sinua rakastan A”K
Säv. Kaj Chydenius, san. Aulikki Oksanen, sov. Marzi Nyman, ork. Artturi Rönkä

Hymni rakkaudelle (Hymne a l’amour) A
Säv. Marguerite Monnot, suom. san. Sauvo Saukki Puhtila, sov. Daniel Hofecker

Laiskotellen K
Säv. Lasse Mårtenson, sov. Mikko Hassinen

Muistan kesän
Säv. & san. Rauno Lehtinen, sov. Jere Laukkanen

James Bond Medley
Säv. Monty Norman, sov. Sampo Kasurinen

Volare (Taivaan sinessä)
Säv. Domenico Modugno, san. Domenico Modugno & Franco Migliacci, engl. san. Mitchell Parish, sov. Daniel Hofecker

Etkö uskalla mua rakastaa
Säv. Erik Lindström, san. Sauvo Saukki Puhtila, sov. Artturi Rönkä

Epävireiset sydämet (Desafinado)
Säv. Antonio Carlos Jobim, suom. san. Sauvo Saukki Puhtila, sov. Ed Partyka

Kauan (Downtown)
Säv. Tony Hatch, suom. san. Kari Tuomisaari, sov. Artturi Rönkä

UMO HELSINKI JAZZ ORCHESTRA
Trumpets: Teemu Mattsson, Jukka Tiirikainen, Mikko Pettinen, Tero Saarti
Trombones: Kasperi Sarikoski, Pekka Laukkanen, Gustav Nyström, Mikael Långbacka

Woodwinds: Andy Schofield, Kaisa Siirala, Marko Portin, Olli Ojajärvi, Mikko Mäkinen
Kirmo Lintinen, piano, Tuomo Dahlblom, guitar, Juho Kivivuori, bass, Tommi Rautiainen, drums

To 31.3. Savoy-teatteri, Helsinki.

 

 

 

Takaisin
Translate »